rozen

Mensen maken zich druk om het snoeien van rozen, maar als je weet welk type roos het is, is het helemaal niet zo moeilijk. Er zijn hier hele boeken over geschreven maar ik heb het wat versimpeld in wat grotere groepen, maar er zijn nogal wat uitzonderingen, dus neem toch even contact op met een expert wanneer je niet helemaal zeker van je zaak bent.

Floribunda en Hybride Roos
Floribunda en Hybride Roos, die kunnen nu gesnoeid worden, of je wacht tot eind Maart als je in een koud gebied woont. Voor beiden geldt hetzelfde principe, knip eerst het oude of zieke hout weg. Knip dan de stam tot ongeveer 6-10 ogen voor de Floribunda roos en 4-6 ogen voor de Hybride.

Klimrozen
Klimrozen, kunnen ook nu gesnoeid worden. Hiervoor geldt hetzelfde, knip het oude of zieke hout weg, vervang indien nodig, de oude uitlopers met nieuwe jonge uitlopers van het afgelopen jaar. Doe dan even een stapje achteruit voordat je de uitgebloeide takken van vorig jaar voor tweederde terugsnoeit.

Struikrozen
Struikrozen hoeven niet veel gesnoeid te worden en de enkel bloemige soort kunnen het best aan het eind van de zomer of na de bloei gesnoeid worden behalve wanneer je de rozenbottels wilt bewaren voor wat winterkleur.

Voor vaker bloeiende soorten haal je weer eerst het dode en zieke hout weg. Bij oudere planten kun je het best 1 of 2 stammen helemaal tot de grond snoeien om de nieuwe takken  meer kracht te geven. De rest kun je tot een derde laten staan. Voor grote planten kun je hiervoor het beste een takkenschaar gebruiken.

Bodembedekkende rozen
Bodembedekkende rozen hoeven niet veel gesnoeid te worden, behalve wanneer ze uit hun krachten groeien. Als dat gebeurt behandel ze dan hetzelfde als struikrozen.

Miniatuur rozen hebben vaak veel kleine takjes, die moeten ook gesnoeid worden en de hoofdstam moet dan tot ongeveer een derde gesnoeid worden.

Nog geen reacties.

Leave a Comment

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Bear