Tom’s Tuintips voor de maand maart.

Siertuin 

Het is nu de beste tijd om compost over de tuin uit te strooien. De perken worden hier  vruchtbaarder van,  het houdt het onkruid klein en het vocht vast, maar probeer het niet te dik over de nieuwe bollen te strooien want dan zou je ze kunnen beschadigen.

Wanneer je de winter een beetje saai vindt, probeer dan eens wat Kornoelje, zoals Cornus Alba, Sericea, Sanguinea te planten, met hun prachtig gekleurde stammen, en Cornus Mas  die vaak winterbloemen, zomerfruit en bontgekleurde blaadjes geven. De stammen die de  meest levendige kleuren geven zijn de jonge stammetjes, dus snoei die jaarlijks voor het mooiste effect.

Als je je Wisteria nog niet gesnoeid hebt, doe dat dan nu, dan ben je nog op tijd. Dit is echt zo’n leuk klusje, omdat wanneer het klaar is, het er meteen zo netjes en opgeruimd uit ziet. Snoei en verwijder alle dode takken en mogen er lege plekken zijn, dan kun je dit oplossen door takken in te binden binnen de plant. Kijk even of ze genoeg steun krijgen en snoei dan ook nog even de lange slierten van vorig jaar, tot 2 tot 3 ogen, hopelijk heb je ‘m van de zomer nog gesnoeid, dan is het niet zo moeilijk.

Als het toch een regenachtige dag is, kun je even je tuingereedschap nakijken. Nu is het geschikte moment om al het snoei gereedschap te ontsmetten, zoals snoeischaren, heggenscharen etc.

Je kunt schoonmaakazijn  of alcohol gebruiken, afhankelijk van de maat van de schaar, of je kunt ze in schoonmaakmiddel onderdompelen of gewoon even insmeren met een doekje met schoonmaakmiddel. Dit is erg belangrijk om allerlei schimmels en ziekten tegen te gaan.

Vergeet niet om de tijd te nemen om af en toe eens goed te kijken naar de tuin. Op een zonnige dag kun je even in een beschut hoekje een kop thee drinken. Het is prachtig om te zien hoe alles groeit, denk even na over wat er vorig niet goed ging en of je dat dit jaar kunt verbeteren.

Ik heb wat Cyclamen gepland, die van zichzelf verwilderen maar ben bang dat de muizen zullen proberen ze op te eten, dus om dit tegen te gaan heb ik er wat zwart geplastificeerd kippengaas overheen gespannen.

De Cyclamen zullen er doorheen groeien en het is bijna onzichtbaar. Ik zal je laten weten of het werkt.

Keukentuin

Deze maand gaat het echt allemaal beginnen, maar voor je té enthousiast wordt, vergeet niet dat het weer beslist wat en wanneer er iets gaat gebeuren. Als de vorst aanhoudt of het blijft zo nat, haast je dan niet om van alles te planten  buiten. De koude start van het afgelopen jaar heeft me helpen herinneren dat alles, zodra het een beetje warmer wordt, onmiddellijk z’n achterstand inhaalt en gaat groeien.

Misschien ben je al klaar met scheppen en compost strooien, zo ja, goed gedaan, en zo nee en de aarde is niet te nat, ga zo door.

Je kunt aardappels gaan planten maar als ze al snel boven de grond uitlopen en er vorst wordt voorspeld, vergeet dan niet ze te bedekken met zand of een theedoek.

Wanneer het buiten warm genoeg is kun je tuinbonen, witte kool, boerenkool, uien, peterselie, pastinaak, tuinerwtjes, radijs, sjalotjes, spinazie en knolraap planten. Ook  Rucola kan nu gezaaid worden.

Wanneer de aarde iets te koud blijft, kun je die een week of twee bedekken met een stolp of een plastic zeiltje. Je kunt zelfs gewoon een vuilniszak gebruiken en die vast zetten, ziet er niet heel mooi uit maar is wel effectief en remt het onkruid.

In al mijn boeken staat dat je nu tomaten kunt zaaien, maar ik heb dat altijd veel te vroeg gevonden, want het resultaat is altijd langbenige waaiplanten in Mei, dus ik doe dat pas in April. Als je een goed verwarmde kas hebt, met veel zonlicht, hebben de boeken wel gelijk.

Je kunt nu ook prima Rabarber planten, net als bieslook en munt, ik vind het leuk om binnen wat van de bieslook en munt in wat potjes, boven een warme vensterbank te zetten, voor een extra vroege oogst.

Tom Kerr is The English Gardener en geeft op zijn blog tuin ideeën en tips.

Geen reacties mogelijk.

Bear